Om mig

Vem är Haffi Gislason

Intervju med mig i Islandshästpodden

Hej!
Och va kul att du vill veta mer om mig och mina erfarenheter! Jag heter Haffi Gíslason född och uppvuxen på Island men är sedan 90 talet bosatt i Sverige. Nedan kommer en beskrivning av mina utbildningar och andra erfarenheter som har lett till att jag i dag arbetar som kognitiv samtalsterapeut och livsvägledare.
Hur kom det så att jag utbildade mig inom detta? Eftersom jag tidigare levde ett liv där jag missbrukade allt ifrån droger, alkohol och mat så har jag erfarenhet av att både vara i missbruk samt att ta mig ur det. En erfarenhet som jag gärna vill dela med mig av eftersom jag numera lever ett lyckligt liv. En stor passion jag har är människor och möten med människor eftersom vi alla har något att lära av varandra. Alla har vi olika erfarenheter och livsöden och det är hur vi valt att hantera dessa som är så intressant, eftersom exakt samma situation skulle beskrivas på lika många sätt som antalet människor du frågar.
Efter många års arbete har jag nu kommit till insikt och kan till och med stolt erkänna att jag tycker om mig själv. I motsats till tidigare då mitt liv var fullt av självförakt och jag själv var min största kritiker. Visst är det fascinerande att man inte kan vara lika snäll och förlåtande mot sig själv som man är mot andra? Att älska sig själv kan vara svårt till en början, men faktum är att alla är vi fullkomliga precis som vi är. Alla har vi en storhet, ett sanna jag som finns där alldeles färdigt. Ibland kan man få leta ett tag, men steg för steg kan man känna att nu börjar jag hitta vem JAG är. Många letar lyckan utanför sig själv. När jag bara har fått det där nya jobbet, eller sen när han/hon slutat att dricka då blir allt bra. Om han eller hon bara gör eller säger så istället då skulle jag må bra. Men tänk om detta inte händer? Tänk om han eller hon inte gör eller säger det där som jag väntar på? Ska jag då gå och vara olycklig i resten av mitt liv? Man väljer inte sin uppväxt eller sina föräldrar och det mesta går inte att få ogjort men man kan välja hur man vill hantera den erfarenhet man upplevt. Därför är det så fantastiskt när man inser sin egen storhet och styrka, för även om frasen är nött så är den fortfarande sann att den ända jag kan ändra på är mig själv och makten är min att välja hur jag vill hantera situationen.

Sedan 2005 driver jag Glädjebanken vars mål är att hjälpa människor och företag att växa. Det gör jag i form av kurser, föredrag, livsvägledning och terapi sessioner. Eftersom jag själv har lyckas att ta mig ur ett destruktiva levnadssätt så vet jag att ingenting är omöjligt.Hej min vision är att göra allt vad jag kan till att göra världen lite bättre. Detta har jag haft som min vision från jag var lite barn. All min verksamhet handlar om att arbeta det med på insidan på oss själva för att både fungera och må bättre. jag har alla mina utbildningar i bagaget men jag har ochså min erfarenhet och mitt djupaste intresse för hur vi människor fungerar och vad vi kan åstadkomma med hjälp av vårt sinne. Jag vet och det är vetenskapligt bevisat att vi människor använder bara en bråkdel av vår kapacitet. Det gäller både mig och dig som läser detta.

 

                                             Mina utbildningar och erfarenheter
Svenska Jellinek Institutet Tolvstegterapeut utbildning 2003-2004.
Denna utbildning lärde mig alla teoretiska kunskaper om tolvstegsprogrammets behandling av klienter med substansrelaterade störningar. Jag fick också praktisera den evidensbaserade behandlingsmetoden “tolvsteg” med personer med både missbruk och/eller beroendeproblematik. Här började min första terapeutiska erfarenhet. Men jag ville veta mer och därför läste jag sen
Alkohol-och drogterapeut hos E.M Jellinekgruppen 2004-2007. Här lärde jag mig att bedöma och kartlägga problembilder vilket återfinns hos alla som har missbruk eller annan beroendeproblematik. Denna utbildning gav mig kunskap om tekniker samt förståelse om hur människan fungerar. Denna utbildning bekräftade också att jag ständigt behöver arbeta med mig själv för att kunna hjälpa andra.
Det ingick även över 70 timmar enskild och samt gruppterapi. Efter utbildningen blev jag diplomerad A-terapeut med särskilt kompetens inom alkohol, droger, ångest, depression och relationer. Efter denna utbildning ville jag gå vidare till
Mullingstorp Möt Dig Själv. Steg 1 och 2.
Mullingstorp Möt dig själv Steg 1 och 2. 2005 -2012 En fantastisk utbildning som varje människa skulle få göra. Under åren 2005-2006 fick jag med professionellt stöd möta mig själv på djupet. Mina allra djupaste rädslor blev blottade och jag fick möta min egen ilska. Efter denna utbildning där jag delvis fick återuppleva min barndom kunde jag för första gången känna frihet, äntligen fick jag ro. Efter detta blev det möjligt att leva ”Här och Nu” då stressen och min största oro äntligen var näst intill borta. Efter Mullingstorp kurserna återvänder jag fortfarande några gånger varje år för att assistera. Denna utbildning är en av mina bästa livs investeringar. Men jag ville veta mer så jag anmälde mig till 1 årig utbildning hos Mia Törnblom
MTgruppen ledarutveckling. Är en kognitiv utbildning där jag på ett enkelt sätt kan lära mig att arbeta systematiskt för att förbättra relationen med mig själv. Jag lärde mig att bli min egen ledare. Efter detta kunde jag knyta ihop alla tidigare skolor och utbildningar och göra något fantastiskt av det dvs. att hjälpa andra människor att må bra. Om man inte kan leda sig själv så kan man inte visa vägen för andra. Mitt grundliga ledord blev Självkänsla
Men redan i tonåren hittade jag en utbildning som gav mig fast grund att stå på i livet och som jag är så tacksam över. Denna utbildning heter
Kommunikation och ledarskap nivå 1 och 2 hos Dale Carnegie Institutet på Island. Denna utbildning finns i många länder och den är i stort sett likadan i varje land. Där fick jag lära mig hur jag möter en annan människa och hur jag kan finna ett sätt att motivera denna. Dale Carnegie utbildningar är kända över hela världen för sin kvalité och är aktuell än idag och i den bästa av världar borde alla människor få tillgång till denna livets skola.

Mitt nästa steg i min vidare utveckling blev PUMT Personlig utveckling igenom mental Träning hos Skandinaviska Ledarhögskolan i Örebro. Att lära sig mental träning blev ännu ett ett steg i min egen utveckling. Denna utbildning skulle jag egentligen gå i när jag var 6 år när min skolgång började men så tänkte skolverket inte att barn kunde träna sig lika mycket på insidan som utsidan men ingenting är försent så nu har jag fortsätt  och håller på och läser till licenserad mental tränare.

Vidare har jag gått många utbildningar inom området ADHD, Autism, Asperger och andra fantastiska personligheter.
Men så klart vill jag lära mig mer och det sker varje dag i möten med andra människor. Jag och mina kollegor i denna ansvarsfulla yrkesgrupp som psykologer och psykoterapeuter vilka hjälper människor i sin utveckling behöver jämt och ständigt arbeta med oss själva och vårt eget förhållningssätt till andra. I likhet med idrott så är även mental träning en färskvara som ständigt behöver underhållas för att bibehållas och utvecklas. Och som vi vet finns det många tränare och coacher inom de flesta idrotter oavsett om det är individuell eller lagsport. Vi människor behöver varandra för att utvecklas och för att förstå oss själva och andra. Visst är livet fantastiskt!

Haffi Gislason

Haffi Gislason

VD. Terapeut, PIT tränare, Livsvägledare, Föreläsare